Kontakt

Martina Kubecová

K Rybníku 4

318 00 Plzeň 9 - Malesice


tel: 607 111 437

sluzbyprozahradu@seznam.cz

www.sluzbyprozahradu.cz


Bezpečnostní kód::
security code
Prosím, zadejte bezpečnostní kód:

Odeslat

 

BYLINKY V KUCHYNI aneb BYLINKY ZE ZAHRÁDKY ROVNOU NA VÁŠ STŮL

Jednou z velkých výhod vlastní zahrady je možnost pěstování bylin pro vaši kuchyni. A byla by obrovská škoda bylinky v kuchyni nevyužít. Není nad to, posypat rajčatový salát čerstvě natrhanou bazalkou, přidat tymián na domácí pizzu, osvěžit letní nápoje meduňkou nebo při nevolnosti zaběhnout na zahradu pro čerstvou mátu a udělat si z ní čaj. Takových možností, jak využít bylinky v kuchyni je mnoho, zde nabízím některé tipy.….

Bazalky v kuchyni

Bazalka

BAZALKA – Má sladce kořenitou chuť. Nepostradatelná je   v italské kuchyni, vynikající na drůbežím mase, báječná do zeleninových salátů. Je vhodná do každého vařeného pokrmu, ve kterém jsou rajčata a stejně tak dobře chutná na čerstvých rajčatech. Je skvělým doplňkem pokrmům z tykve, fazolí a hub. Dohromady s česnekem je základem klasické omáčky „pesto“. Ostrá chuť této bylinky se násobí vařením. Čerstvé lístky si uchovávají své aroma naložené do oleje nebo octa.

 

KOPR – Má jedinečnou výrazně kořenitou chuť. Celá semínka se přidávají do bramborového salátu, nakládaných okurek, mletými pak ochucujeme fazolové polévky, lososa, bylinková másla, majonézy a hořčice. Listy kopru jsou vynikající nejen v klasické koprové omáčce, ale také v pokrmech z ryb, do krémového sýru žervé a také k salátovým okurkám.

LIBEČEK – Libeček má silné aroma, měl by se tedy používat střídmě. Čerstvých listů používáme jako podkladu k servírování aromatických paštik. Nasekané se přidávají do polévek, vévodí v typické bramboračce. Celé listy se přidávají do vody při vaření brambor, ty pak získají specifické aroma. Libeček můžeme přidat i do salátů.

Bylinky v kuchyni

Majoránka

 MAJORÁNKA – Majoránka je typické koření v české kuchyni. Její chuť je jemnější než oregano (dobromysl). Neumíme si představit bramboráky bez majoránky. Jinak je také výborná do všech směsí z mletého masa, do zeleninových polévek, pokrmů z těstovin. Je vhodná k rybám, kuřatům, i do sekané. Majoránka zvýrazní chuť rajčat, tykví, brambor a papriky. Používáme ji také do omelet a sýrových jídel.

Bylinky v kuchyni

Máta

MÁTA – Je to bylina výrazné ostré chuti i vůně, pěstovaná v mnoha druzích a varietách. Působí příznivě na trávení, kdo by neznal mátový čaj, který pomůže při nevolnostech. V kuchyni ochutíte ždibečkem pečené vepřové maso a nádivky. Přidáváme ji k novým bramborům, do pomazánky ze žervé a česneku, i do jogurtové zálivky. Osvěží letní nápoje, můžeme ji pro ty to účely i zmrazit v kostkách ledu.

 

Bylinky v kuchyni

Meduňka

MEDUŇKA – Meduňka má osvěžující citronové aroma. Připravíme z ní v zimě čaj a v létě osvěží v nápojích. V kuchyni jí přidáváme do bešamelové omáčky podávané k rybám, drobně nasekanými lístky posypeme kuře před pečením nebo jimi dodáme citronové aroma v majonézách a omáčkách. V cukrářství se používá k ovocným salátům nebo jako přízdoba. Výborná je sušená, pro relaxační zimní koupele.

 OREGANO – Přidáváme jej všude tam, kde lze použít majoránku, ale oregano má střejší chuť. Hlavní využití je v italské kuchyni, na pizze, špagetách, v mletých masech. Chutná dobře s rybou, drůbeží a na rajčatech.

PETRŽEL – V kuchyni je nepostradatelná, nechá se využít téměř všude, do polévek, salátů, k masu, rybám, vejcím, do bylinkových másel a pro potěchu oka jako přízdoba všelijakých pokrmů. Obvykle se přidává až na konec vaření, ale třeba k rybám můžeme celou nať krátce osmažit. Málo kdo ví, že se nechají použít i stonky, které mají výraznější chuť.

 PAŽITKA – Této bylinky v kuchyni využíváme hodně, protože vylepšuje chuť mnohých jídel. Přidáváme ji hlavně do polévek, tvarohových, rybích a vaječných pomazánek, do salátů a zapékaných brambor. Ochucujeme jí máslo, smetanové sýry žervé, jogurtové omáčky a vaječná jídla. Do vařených pokrmů ji dáváme vždy až na konec. Pažitku můžeme zmrazit, k sušení je však nevhodná. Jedlými květy zdobíme saláty.

Bylinky v kuchyni

Rozmarýna

ROZMARÝNA – Rozmarýna je prospěšná zdraví, ale musí se používat v rozumné míře. Listy se používají jak čerstvé, tak sušené, celé nebo jemně nadrcené. Přidáváme ji do salátů, omáček, k zelenině, do těstíček na smažení ryb, stejně tak se přidává k pečeným rybám, dále k jehněčímu a vepřovému masu. Nakládáme ji do octa i do oleje. Přidáme-li snítku rozmarýny do trouby při pečení chleba, provoní se jí příjemně celý chléb.

SATUREJKA – Saturejka se pěstuje ve dvou formách, jednoleté (Saturejka zahradní) a vytrvalé (Saturejka horská). Obě mají podobnou chuť jako tymián, ale saturejka horská je jemnější. Používají se všude tam, kde jsou luštěniny, protože pomáhají od nadýmání. Přidáváme je do zelených fazolek, bešamelové omáčky, a také společně s natí petržele a s pažitkou k pečení kachny. page monitor Saturejka se používá i na dochucování octa.

ŠALVĚJ – Má výrazné, kořenité aroma i chuť, podporuje trávení a působí protizánětlivě. Vhodná je pro ochucení jehněčího masa, drůbeže a různých omáček k masům, do sýrových a tvarohových pomazánek. Lístky se přidávají také do cibulové polévky. K sušení se používá jen když je kvalitní a čerstvá, jinak získá nepříjemný pach.

Bylinky v kuchyni

Tymián

 TYMIÁN – koření se jím pokrmy středomořské kuchyně. Používá se na pizzu, při uzení masa, do sýrů, hrachových a fazolových pokrmů, ke zvěřině a do masových směsí. Působí desinfekčně, mírní nadýmání.

 

                                 ………….tak vzhůru do vaření a přeji dobrou chuť !